Cara Mudah Akses Websites Yang Telah Disekat

Assalamualaikum para pembaca blog Aku Punyer Lah!...


Pada kali ini,aku nak berkongsikan kepada para pengguna internet tentang cara-cara untuk mengakses atau bypas ke 10 websites yang telah di sekat dan di blok oleh kerajaan Malaysia sekarang ini.Bersesuaian dengan entri aku yang lalu iaitu Tiada Lagi Istilah "Mendownload Movie" membincangkan isu dimana SKMM telah pun menyekat pengguna internet dari melayari beberapa websites porno "file hosting" yang menjadi kegilaan ramai terutamanya kaki-kaki "download" yang tegar.

Cara yang ingin aku kongsikan disini adalah menukar setting DNS server anda kepada open server atau free server.Teknik ataupun cara ini sesuai untuk setiap pengguna internet termasuklah P1 Wimax dan Streamix serta menggunakan OS Windows Seven,Vista,dan juga XP (masih ada lagi guna ME?).Walaubagaimanapun,segala risiko adalah tanggungan sendiri.Tanpa melengahkan masa,ayuh kita pelajari langkah-langkahnya;


1- Pertama sekali tekan menu START dan masuk ke Control Panel dan klik  "Network and Internet", then "Network and Sharing Center", then "Manage Network Connections".

2- Pilih bahagian "Dail Up" atau LAN untuk ditukar.

cara menubkar dns,cara mengakses laman yg di blok,cara tukar dns server,CARA AKSES FACEBOOK YANG DIBLOK,list website yg diblok malaysia,laman web spa gov tidak dapat akses,dns website yang di blok,kerajaan blok dns,akses website di blok,melajukan akses internet,akses website di blok, bagaimana open dns server malaysia, Cara Akses Laman Yang Di Blok, Cara bagaimana untuk bypass ke laman web yang telah diblok,dns melajukan internet, Dnsadvantage free dns server list, Free DNS Server yang terbuka di luar, Google public dns server IP address, laman tidak dapat di akses, melajukan akses internet, Norton free dns server list / IP address, OpenDNS free dns server list, Public dns server address, Public Name server IP address, Tukar DNS Setting
Click untuk tumbesaran sempurna

3- Klik button "Properties" seperti gambar rajah diatas.

4- Cari dan masuk bahagian TCP/IPv4.

melajukan akses internet,akses website di blok, bagaimana open dns server malaysia, Cara Akses Laman Yang Di Blok, Cara bagaimana untuk bypass ke laman web yang telah diblok,dns melajukan internet


5- Masukkan DNS Server Address yang anda mahukan [Senarai boleh dirujuk dibawah]

Malaysia,Kerajaan Parlimen,cara menubkar dns,cara mengakses laman yg di blok,cara tukar dns server,CARA AKSES FACEBOOK YANG DIBLOK,list website yg diblok malaysia,laman web spa gov tidak dapat akses,dns website yang di blok,kerajaan blok dns,akses website di blok,melajukan akses internet,akses website di blok, bagaimana open dns server malaysia, Cara Akses Laman Yang Di Blok, Cara bagaimana untuk bypass ke laman web yang telah diblok,dns melajukan internet, Dnsadvantage free dns server list, Free DNS Server yang terbuka di luar, Google public dns server IP address, laman tidak dapat di akses, melajukan akses internet, Norton free dns server list / IP address, OpenDNS free dns server list, Public dns server address, Public Name server IP address, Tukar DNS Setting dengan mudah,kerajaan blok websites file hosting

6- Klik button "OK" dan selesai.

Antara senarai-senarai Free DNS yang boleh digunakan ialah [abaikan simbol *] :


= Service provider : Google
   Google public dns server IP address:
   * 8.8.8.8
   * 8.8.4.4

= Service provider : Dnsadvantage
   Dnsadvantage free dns server list:
   * 156.154.70.1
   * 156.154.71.1

= Service provider : OpenDNS
   OpenDNS free dns server list / IP address:
   * 208.67.222.222
   * 208.67.220.220

= Service provider : Norton
   Norton free dns server list / IP address:
   * 198.153.192.1
   * 198.153.194.1


Kebaikan mengunakan teknik hack DNS server ini ialah :
1- Websites yang telah diblok dapat diakses semula
2- Surf internet bertambah laju dan mengelakkan "hang"

Keburukan menggunakan teknik hack DNS server ini ialah :
1- Boleh kena virus/malware kalau PC/Laptop tidak mempunyai antivirus yang sesuai

Apabila kita telah menukar DNS server maka anda akan dapat mengakses laman yg telah di blok di Malaysia dan dengan pemilihan DNS server yang bagus anda juga telah melajukan akses internet anda

P/S : Apa lagi ye yang Gomen akan buat lepas nie?
Cara Mudah Akses Websites Yang Telah Disekat Cara Mudah Akses Websites Yang Telah Disekat Reviewed by OH Buletin on 5:01 AM Rating: 5

31 comments:

  1. perrggh! hebat betul zoul nie . . mcm2 benda tau.. btw thnx sbb share :)

    ReplyDelete
  2. @| Princess Diary | ahaks..ZouL pun ade org ajar la.hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Camana plak ngan cara akses internet PC pejabat yg guna LAN > (maksudnya bkn wireless connection )

      Delete
    2. kalau cmtu kene try guna software IP Hide la bro..bru leh access..

      Delete
    3. mana nk cr software ip hide tu bro..??

      Delete
  3. zoul, sya kagum dgn awk. hebat sungguh hebat.

    ReplyDelete
  4. thanks 4 the info zoul.. nak cuba lepas nie :)
    harap2 benda nie dpt betahan lama

    ReplyDelete
  5. @shameel Iskandar hehe..thanks..jgn puji lebih2 nnt kembang..

    ReplyDelete
  6. @mimie saie nie insyaallah dpt bertahan lama..hehe..internet nie luas..kalau sekat yg ni.pasti ada jalan lain pulak nnt2.

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum empunya blog 'salam kenalan' terima kasih sharing 'terbaek nie...'

    blog kamu tersenarai dalam list terjah bersama myobw...

    ReplyDelete
  8. Thank bro..tumpang belajar ye..:)

    ReplyDelete
  9. @blogtube hehe..ok..thanks gak sbb letak dalam senarai tu..

    ReplyDelete
  10. kira bila tukar DNS server ni semua webside yang kene block boleh bukak balik ke?

    tapi ade keburukan juga kan. haish.
    anti virus yg sy guna skrg avira. so ni dah cukup kuat ke?huhu

    ReplyDelete
  11. @schaze zainnyup..semua websites yang kerajaan sekat akan boleh dibukak..yg sal keburukkan tu bergantung kepada antivirus la.hehe..ZouL dulu pernah guna Avira..alhamdullilah la tak de pun kene virus ape2..tp dh tukar sbb Avira ni suka sngt quarantine bende2 yg bukan virus mcm Keygen2 ke..tu yg tak best tu..terlebih protektif sngt..haha

    ReplyDelete
  12. Salam bro... Aku tumpang share benda ni kat blog aku.. 100% aku kredit blog kau... Heeee...

    ReplyDelete
  13. @Khuzrin Kamarudin hehe.nohal je bro..tenkiu for the credit :D

    ReplyDelete
  14. gune wifi uitm bleh tkr jgk ke? hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha...uitm wifi tu kalau tukar dns jadi slow lak ttbe..

      Delete
    2. abih tu cemano??

      Delete
    3. mmg uitm punyer tak leh tukar la..klu tukar nnt jd slow sbb kene register user kan

      Delete
  15. kalau pakai windows 8 acano?boleh lg ke cara ni skg?.please help me admin.<3

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..window8 sy tak de lagi...bila dah install nnt sy gtau.tp cuba try kot2 jadi.xbnyk beza pun dgn window 8 ni

      Delete
  16. HYE...klu nk buka website utk gomen pnya..xpt lha bro... :) dh ikut cra ats tu..p still xdpt

    ReplyDelete
  17. Salam If kita dah tukar DNS ni, admin kita boleh trace ke apa yang kita buat ? Maksud aku, diorang still boleh pantau dari PC diorang apa yg kita dh buat pada PC ni apa laman sesawang apa yg kita akses...

    ReplyDelete
  18. zoul knp aku x bleh nk msk bahagian TCP/IPv4 ....??
    ade pesanan install, tapi bila aku instal x leh...

    ReplyDelete
  19. aku pernh buat benda ni guna hotspot internet fhone aku so menjadilah memang ok x disekat tapi bila aku connect dengan wifi lain contohnya wifi uitm aku punya tak tak boleh detect langsung,tapi kalu guna hotsport fhone aku boleh pula..bro tahu x sebab apa?

    ReplyDelete

Powered by Blogger.