Jom Buat Sitemap Untuk Blog Korang !

Assalamualaikum para pembaca blog Aku Punyer Lah!...

cara buat sitemap,table of content untuk blogspot,cara buat sitemap versi ajax,sitemap versi google feed,cara mudah buat sitemap,sitemap abu farhan,kelebihan buat sitemap,cara tambah ramai pelawat


Korang pernah dengar pasal "Sitemap" tak? Bukan "Mindmap" waktu PMR SPM dulu tu. Sitemap ini kira macam Table of Content untuk blog kita ni la..Korang boleh cuba tengok contoh sitemap blog aku nie kat sini. So. macam mana?Nampak lebih teratur dan senang pembaca nak cari apa-apa kan?Meh aku ajar macam mana nak buat sitemap nie..

Langkah-langkahnya :
  • Pergi ke bahagian "Posting"
  • Pilih "Edit Pages"

cara buat sitemap,table of content untuk blogspot,cara buat sitemap versi ajax,sitemap versi google feed,cara mudah buat sitemap,sitemap abu farhan,kelebihan buat sitemap,cara tambah ramai pelawat
Klik untuk gambar lebih jelas
  • Klik "New Page"
cara buat sitemap,table of content untuk blogspot,cara buat sitemap versi ajax,sitemap versi google feed,cara mudah buat sitemap,sitemap abu farhan,kelebihan buat sitemap,cara tambah ramai pelawat ke blog,blog dan sitemap
Klik untuk gambar lebih jelas
  • Klik "Edit HTML"
  • Copy paste code HTML [pilih yang mana korang suka] dibawah dan gantikan URL blog anda diruangan "URL BLOG ANDA DISINI", kemudian paste kan di ruangan entry.
  • Klik "Preview"
  • Klik "Publish" jika anda sudah berpuas hati
cara buat sitemap,table of content untuk blogspot,cara buat sitemap versi ajax,sitemap versi google feed,cara mudah buat sitemap,sitemap abu farhan,kelebihan buat sitemap,cara tambah ramai pelawat ke blog,blog dan sitemap
Klik untuk gambar lebih jelas

  • Klik "No Gadget"
  • Klik "Save and Publish"
cara buat sitemap,table of content untuk blogspot,cara buat sitemap versi ajax,sitemap versi google feed,sitemap free

  • Selesai

Antara code HTML Sitemap yang boleh korang guna ialah :

Sitemap versi biasa [Contoh di sini]



Sitemap versi Google Feed [Contoh di sini]



Sitemap versi "hide and show" [Contoh di sini]



Sitemap versi tarikh atau macam blog aku nie [Contoh di sini]



Jangan lupa gantikan URL blog anda di ruangan "URL BLOG ANDA DISINI" bagi setiap kod HTML ok.
Sebarang pertanyaan boleh la komen dibawah.Jangan segan-segan ye.

Credit to : abufarhan.com
Jom Buat Sitemap Untuk Blog Korang ! Jom Buat Sitemap Untuk Blog Korang ! Reviewed by OH Buletin on 11:17 PM Rating: 5

27 comments:

  1. Tutorial sgt berguna..sng skit nak jalan2 kt sni da ade map..xde la smpai tersesat..hehe

    keep it up bro..:)

    ReplyDelete
  2. @DonutVanila ahaks..pehni ZOul pasang GPS lak kt sini.hehe

    ReplyDelete
  3. Nice tutor. tq :) oh ya,apa beza antara sitemap & blogarchive ye?

    ReplyDelete
  4. @Izzat Yusof sebenarnya lebih kurang je tu..cuma sitemap ni lebih mesra SEO la..dan lebih tersusun kalau pndai edit2..

    ReplyDelete
  5. @ZouL

    owh lebih kurang..untuk seo bagus la wat sitemap ni ye? kne wat gak la ni.he

    ReplyDelete
  6. interesting! nak cuba tapi nak letak tajuk ape eh...*fikir*..*fikir*..

    ReplyDelete
  7. nice tuto..ade mse nnti zora nak wat la..:P

    ReplyDelete
  8. @kiwiletak je sitemap.snng Google Bot nk buat index nnt

    ReplyDelete
  9. Macam mana kita nak groupkan sitemap tu??

    ReplyDelete
  10. @Syam maksud bro mcm mana? nak groupkan ikot ape?coding kt atas tu ada yang ikot group mcm label dan tarikh

    ReplyDelete
  11. cemner nak cakap eh.... ermm...
    contoh eh...

    Bebelan Zoul
    1
    2
    3
    ...

    Berita bersama Zoul
    1
    2
    3...

    Buat Duit
    1
    2
    3..

    lebih kurang macam tuu lah.. ( bebelan zoul / berita bersam zoul / buat duit )
    takpandai sangat nak cakap.. =.= sebab masih baru lagi nie..

    1 more thing to ask... macam mana nak dapatkan full template.. sebab dalam HTML syam takder .. haiyoh.. tambahan pulak, kalau tukar2 dier punyer html, dgr2 akan membuatkan post kita hilang... =.=

    ReplyDelete
  12. ok.kalau utk yang sitemap tu cube bro try yg Sitemap versi biasa spt kat atas tu.ada koding kan kt ats tu.ada preview lagi..cuba tgk.rasanya, mcm tu la sebab sitempa tu group based on labels

    full template? boleh cuba cari je kat google..ada berlambak2..search je "template free utk blogspot" siap ada tutorial lagi cara nk pasang..bab ilang posting kalau tukar2 html tu tak tau plak.selama ni zoul tukar2 template tak de pun ilang posting hehe

    ReplyDelete
  13. erm.. sorrylah asyik2 nak tanyer jer tak sudah2 nie,., huhu

    camner nak masukkan label tuu dalam kiter punyer sitemap... ?? :-[

    ReplyDelete
  14. eh2... takperlu jer lah.... dah dapat dah nie.. thx alot... !!! hehehe

    ReplyDelete
  15. dah letak apasal tak mau gak ye.letak dekat edit html kan,tak kuar apapun.

    ReplyDelete
    Replies
    1. b4 ni ZouL dh try and boleh je..leh bgtau fareesa guna kod yg mana stu kt ats ni.versi mana?

      Delete
  16. nak buat sitemap ni kene letak lable dekat dulu kat post2 kite ke?

    ReplyDelete

Powered by Blogger.