Tolong Jangan Letak Link Di Komen Okay

blog sudah hilang,sila baca ini,dimana maribinablog?

ASSALAMUALAIKUM
Tajuk hari ini agak serius ye.Yup, memang wajar serius sebab hal ini berkaitan dengan kepentingan diri aku sendiri ciss,pentingkan diri betui.

Semasa sedang melawat para bloglist yang tersenarai dalam Bloglist Istimewa ZouL II. Aku ada terbaca entri di blog echaa yang bertajuk "Tolong Jangan tinggalkan LINK di ruang komen..Thank You :)".Link apa seperti yang disebut oleh echaa tu ?

Link ataupun HTML tags, seperti <b>, <i>, <a> yang sering diguna pakai oleh blogger di ruangan komentar pengguna Blogspot tu la.Kalau kita pernah lihat di ruangan komen siapa-siapa pasti pernah terbaca ayat yang macam ini :-
Hi,im Mark Zuckerberg,your blog is awesome.I love it.Visit me at my websites and leaves some comments : www.facebook.com
Ayat seperti diatas tu cuma contoh,tapi perasan tak ada link yang ditinggalkan yang berwarna dan boleh di klik tu?Itu la HTML tags yang sering digunakan.Lagi contoh boleh tengok dalam gambar dibawah

blog aku hilang,Blog hilang di Google,Google delete blog,Maribinablog hilang
Contoh Link di komen.Nampak link Budakcute.blogger.com ?
Menurut kata echaa, dengan meninggalkan link dan HTML tags di ruangan komen akan menyebabkan link tersebut dianggap SPAM oleh Google Search Engine dan tidak mustahil blog yang dikomen tersebut akan di DELETE/REMOVED oleh Pihak Google.Cuba bayangkan blog yang dah sudah lama menapak / established dan tiba-tiba di removed oleh Google.Mesti sakit hati bukan?Aku tau lah sebab aku pun selalu gak buat benda ni.hehe.Tapi mulai hari ini aku tak akan buat dah.Thanks kepada Echaa sebab bagi info yang terbaik ini.

Sebenarnya hal ini pernah dibahaskan lebih lanjut oleh Cikgu Dahlia dan juga Kazen Blog yang menyentuh tentang kehilangan blog tutorial best yang dahulunya turut menjadi panduan aku iaitu Maribinablog.Blog tersebut hilang bukan disebabkan tuan empunyanya iaitu Nescafe Ais memindahkan blog tersebut tapi ianya telah di delete dan diremoved selamanya oleh Google atas sebab blognya dianggap spam. Menurut Blogger.com, mereka mengklasifikasikan komen yang di post oleh blogger lain atau pun pembaca dengan meletakkan link dalam komen adalah sebagai SPAM! Jadi, seandainya korang tidak mahu blog aku ini hilang, tolong jangan letak sebarang link di ruangan komentar blog ini.Itu sahaja permintaan aku.
maribinablog.blospot.com,blog yang hilang,cara dapatkan blog yang diremoved Google
Blog Maribinablog yang sudah hilang
Kesimpulannya, mulai hari ini, blog ini akan ada comment moderation dimana aku akan baca dahulu komen-komen korang dan kalau okay,aku akan allowed.Harap blog aku yang baru bertukar domain ini dapat bertahan sampai bila-bila.Insyaallah..


Kalau suka sila klik +1 ye :



P/S : Blog aku pernah Error 404 minggu lepas.Mungkin ini puncanya,nasib baik tak kena removed.Aku dah delete semua komen yang ada links.Sorry guys..
Tolong Jangan Letak Link Di Komen Okay Tolong Jangan Letak Link Di Komen Okay Reviewed by OH Buletin on 8:50 AM Rating: 5

41 comments:

  1. erk! boleh ek jadi cmtu...bahaya ni....

    ReplyDelete
  2. urm.. banyak lagi kretiria yang boleh menyebabkan blog anda di banned. nice for sharing..

    ReplyDelete
  3. @cik panadol hehe..aah.yg tu la seperti dimaklumkan echaa kt entrynye hehe..

    ReplyDelete
  4. @KeTaM_BaTu yup bnyk lg.tapi yg ini yg paling ketara kat blog ZOuL neh.hehe

    ReplyDelete
  5. sharing is caring :-) betul ni,uLan pun baru tau.. sebelum ni suka letak link kat comment sbb blog wp ulan redirect dari blogspot.. then klu ulan komen,link tersebut akan pegi ke blogspot lama ulan tu.. org akan tnya,kenapa blog awak kosong? adehhhh...

    ReplyDelete
  6. haah sangat sokong.ingatkan nak komen hape..rupanya letak link suh vote dia.hampeh!!haha :D

    ReplyDelete
  7. @uLanOo dulu ulan gune blogspo jugak la ye? hehe.ingtkan memang asal guna WP..

    ReplyDelete
  8. @Aku Afzal hahaha..tau tak pe..vote tak pe lg..yg spam 20sen tu..lg panas hati..

    ReplyDelete
  9. @Lieyly ︱ Alia hahaha.ngeri sebab takot blog ilang ke?

    ReplyDelete
  10. Wah...baru tahu....terima kasih sbb kongsi.

    ReplyDelete
  11. huhu betul tu bro ... kt blog apik pehe pn ade ckp psl ni ..

    google nk delete blog yg dilabel as a spam blog .. huhuhu

    ReplyDelete
  12. @alif haris hehe .tu la..kalau delete rugi je..bnyk dh posting ni.huhu

    ReplyDelete
  13. @ZouLbetul..betul...
    sudah lama saya tulis peringatan di atas form komentar saya,tapi masih ada saja yang nakal..
    mau saya hapus komentarnya tapi nggak enak hati :)

    ReplyDelete
  14. eh yeke..hehe..nsb bek nurani xwat lg..thx for sharing tau zoul..:)

    ReplyDelete
  15. @soooooour serius la jugak kalau melibatkan kene removed ni..

    ReplyDelete
  16. @Rezdown7 ahaks..sama la kita ye..lagipun kesian kalau nak delete komen diorang ni.

    ReplyDelete
  17. thanx sebab gtaw..dh la bru lagi..selamat baca ur entry..thanx!

    ReplyDelete
  18. @-iXxOrE- hehe..ur welcome..selamat dtg ke dunia blogging ye hehe

    ReplyDelete
  19. huh..baru tau ni..thanks bro.. :)

    ReplyDelete
  20. waahhh..explaination yg hebat ~
    Err..actually not me la zoul tp cikgu dahlia dan kazen blog..kalau bkn sbb info dorg echaa pun x tau..hehe..

    Btw, thanks coz saling mengingati.. :)

    ReplyDelete
  21. nasib bek tak pnah wat cm tu ag...:)

    ReplyDelete
  22. @ZORAhehe..nasib baik.tapi kalau kita yang buat tak pe.jgn orang je buat kt kta hahaha

    ReplyDelete
  23. macam 2 erk scary ny.. syg kalau blog terdelete :(

    xnak org letak link kat komen jg la

    ReplyDelete
  24. @mimie saie nie hahahah..tak leh hidup tanpa blog ke ape mimie ni? buat komen moderation la..yg mana letak link tu jgn la published..

    ReplyDelete
  25. adehh ade yg xphm2 la masih letak link..nk delete xsmpai hati huhu..

    ReplyDelete
  26. cunndaa baru taw...thanks zoul for d info..

    ReplyDelete
  27. Tapi, takkanlah Google tak bagi 'Warning' langsung pada blog tu ek? Hurm, teraniaya je rasa macam tu... kalau domain sendiri tak apa ke? or dia boleh remove2 gak sesuka hati?

    ReplyDelete
  28. @Farid bin Aspar tak bagi ape2 kot.mcm tu je kene banned..nak diselamatkan pun dah tak boleh sebab owner guna domain hosting semua dari blogspot.tu yg kesian tu.kalau domain sendiri paling kurang pun Google remove dari search engine mcm kes domain co.cc tu..

    ReplyDelete
  29. Gitu pulak..ada tutorial kate kene slalu tinggalkan link refer bila komen. pening2.. mana satu betul~ aish~

    ReplyDelete
  30. @KK yup.mmg la bagus utk tinggalkan link entri bila komen.but better use withou the usage of html tags.copy paste biasa je..klu nk backlink,better buat 2 way backlink mcm letak kt blogoll ke..so xde la bahaya sngt

    ReplyDelete

Powered by Blogger.