Oit ! Apesal Blog Kau Berat Sangat Ha?

ASSALAMUALAIKUM

Wah, tajuk entri macam nak cari gaduh je? Blog siapa yang berat sangat tu?.Mesti korang fikir macam itu kan? Actually, entri ni bukan lah entri aku nak marah-marah, atau memburukkan siapa-siapa.Cuma sekadar curahan hati ke hati.Dusssh

cara ringankan blog,tips melajukan loading blog,cara mudah tambah traffik,blog kau berat tak,cara lajukan blog
Berat Sangat Tuh..
Korang pun mesti pernah alaminya juga kan.Tengah blogwalking best-best sambil baca-baca entri kat blog orang lain, tiba-tiba korang perasan ada satu/dua blog tu tak abeh lagi loading.Oppps,sebelum aku pergi lebih jauh lagi,aku nak bagi tahu aku kalau blogwalking sambil baca entri aku suka buka tab lebih dari satu.Maximum pun 3 lah kalau internet tengah laju. Agak-agak korang rasa macam nak close tab blog tu tak bila hal ini terjadi ?.Kadang-kadang aku kesian sebab dia datang blog aku tapi aku pulak "close tab" kat blog dia.Sedih bukan?

Yelah, cuba bayangkan,dah abeh entri aku baca kat blog orang lain,tapi blog beliau yang slow sangat tu masih lagi tengah loading..Ape kes ni.Tak kan lah internet aku slow sangat kan, aku bukak Youtube dengan Homepage Google okay je laju..Tab sebelah lama dah pun "full loading".Nak lagi geram,bila kita cuba scroll kebawah time tengah loading, blog tu boleh pulak tersangkut-sangkut.Ape hal ni. At least, aku tak dapat baca entri kat blog beliau pun,dapat tinggal jejak kat Shoutbox pun jadi lah kan.

Bila diperiksa "berat" blog tersebut di iwebtool.com, ternyata blog tersebut terlalu berat, 220KB beb sorry tak ada screenshot. Kalau entri atau posting yang berat macam itu aku boleh terima lagi,tapi hakikatnya berat tu adalah berat HOMEPAGE nya.Agak keterlaluan tak? Berat blog yang sesuai menurut pakar ialah dibawah 100KB. Kalau dah lebih ni apa cer.Kau bela lembu ke dalam blog yang berat sangat tu? 

apesal.com,apesal blog kau berat,blogger tegar dan perasaannya,ben ashaari yang comel?,cara menternak lembu daging,cara mudah ternak haiwan
Kandang lembu pun dah ada monitor ye..
Kalau diperhatikan secara teliti, blog-blog yang berat dan lambat loading ini selalunya mempunyai widget-widget yang aku rasa terlalu banyak yang dan tidak sesuai diletakkan.Dari atas sampai bawah,widget je berlambak.Tidak termasuk lagi dengan iklan-iklan terbang lah apa lah..Mungkin ini salah satu punca berlaku kes kecurian Shoutbox yang pernah ditulis oleh Pendekar Berkuda sebelum ini. Kes ini bukan sekali je terjadi, banyak kali jugak lah terjadi kat aku neh. Mungkin korang pun pernah terjadi juga kan?.

Jadi, harap kepada mereka yang suka letak widget-widget yang terlalu banyak,tolong lah kurang-kurangkan.Letak yang mana perlu jadilah.Tak pun ikhtiar lah cara untuk buat widget-widget tak penting korang tu loading hanya bila readers yang klik.Senang je bukan. Google jer teknik nya.Kalau tak jumpa, bagitau je.Insyaallah aku tolong sebab aku pun dalam usaha untuk meringankan blog aku supaya dibawah 100KB

Akhir kata, internet aku tak ada lah laju mana, takat guna P1 4G Wimax je.Tapi kalau loading macam lama sangat, aku pun rasa pelik.Kemungkinan pengguna Unifi ke Streamix ke tak menghadapi masalah ini.Namun, seboleh-bolehnya aku nak membalas jejak setiap orang yang datang berkunjung ke blog aku ni sementara aku masih bercuti..

P/S : Kalau suka sila tekan button Google +1 di Shoutbox
Oit ! Apesal Blog Kau Berat Sangat Ha? Oit ! Apesal Blog Kau Berat Sangat Ha? Reviewed by OH Buletin on 3:59 AM Rating: 5

38 comments:

  1. sangat ambil berat gak pasal load blog hehe...

    ReplyDelete
  2. @uLanhehe.tu la.buat msa ni ZouL tgh mencuba bagi blog loading cepat dan shoutbox sentiasa keluar.

    ReplyDelete
  3. klu dah lmbat sgt loading..memang mematahkan smgt nak terjah blOg tu la..haha!

    ReplyDelete
  4. @Cik Bell ha,tau tak apa..blog ZouL laju tak?hehehe

    ReplyDelete
  5. blog berat eek?? blog aku sangat berat kalau ditimbang.. rasanya dekat2 200 dah kot.. tapi load time tak de laa lama sgt..

    bagi aku, keberatan blog tak penting.. janji cepat load.. setujungan ulan tuu. load time kena tgk jugak.. so??

    apa kata lu reasearch cara2 nk mempercepatkan load time??

    P/S : berat blog ngan load time sangat berbeza ok.. :P

    ReplyDelete
  6. @wan_cikgumuzik wah,otai komen kt sini..hehe..yup loading time pun penting gak..blog berat tu kdg2 buat ade certain2 part tak kuar.mcm shoutbox tu..tu yg kdg2 tak best nak blogwalking neh..blog yang ZouL cakap tu loading time nye agak lama jugak maybe dia letak iframe tang mana2 kot.tu yg slow macam hape lg.

    ReplyDelete
  7. aku tak tahu nak buat macam mana,dah buang semua widget tak penting,tp tetap berat g..huhu..

    ReplyDelete
  8. @Roti Telur berat sngt ke?berapa kb tu agak? tapi rasanya blog Roti Telur laju je loading..

    ReplyDelete
  9. mmg susah blog yg berat ni..:P

    ReplyDelete
  10. err..kalau blog echaa let me know k..
    hehe..

    btw, echa ni bb user so kira sakit hati jgk bila lmbt sgt blog tue loading..tp still tunggu dan bls balik jgk..
    ^^V

    ReplyDelete
  11. kalau banyak sgt "bling2" blog memang jadi berat...

    ReplyDelete
  12. @echaRierie hehe.wat masa ni blog echaa laju je loading..bb? blackberry ye?eah..blogging guna blackberry je?hebat2 hehe

    ReplyDelete
  13. @KeTaM_BaTu "bling2"? haha..tu pun slah satunya jugak..blog nak comel mcm tuannya jugak..

    ReplyDelete
  14. biasa blog berat ni ni xde mslah pun zoul sebabnya ia bergantung pada kelajuan tenet kita..kalo tenet pon ciput cam siput jgn kate berat load pun xkan abis kan..

    ReplyDelete
  15. nsa pon cmtuh..kalo BW,msty bukk pling mxima pon 4 tab skaligus..2 pon kalo ternet x mintak dimaki la..tpi kalo blog yg bapakk la loading 2,tension jea..abes kuat pon nsa tggl jejak kat shoutmix je,x smpat nak baca =.='

    ReplyDelete
  16. @shida'R hehe..selalunya berat + internet slow lagi la berbuluss hahaha..kalau yg pakai koding iframe blog sape2 lg la lama loadingnya...

    ReplyDelete
  17. @misspurple hehe.tau tak pe..nasib baik blog niesa laju je loading hehehe..

    ReplyDelete
  18. geram jgk kdg2 bila msok blog berat2,,tpi blog alia pon berat jgk.hahaha !

    ReplyDelete
  19. @Lieyly ︱ Alia hehe..blog berat yang lama loading tu yang geram..kalau ada popup pun sama gak..

    ReplyDelete
  20. blog amm pon terlibat sama ke zouuuull!

    ReplyDelete
  21. @ammboi hehe.dont worry blog amm ok je..laju je loading..worpress eh?sbb interface cun..plugin comment luv..mmg best comment2 hehe

    ReplyDelete
  22. blog dak eina berat tak? malas nk cek sndiri.. haha!

    ReplyDelete
  23. zoul, kalau blog aku bgtaula ye..hahah..tadi timbang berat gak

    size : 198.52kb
    load time : 0.2 seconds
    Averagare : 0 seconds

    ReplyDelete
  24. @Kinder Buana size blog agak besar tu.tapi loading tak lama sangat.better kurang kan paparan posting kat homepage..banyak sangat tu sampai 11 posting..

    ReplyDelete
  25. @dak eina hehe.ZOuL checkan tadi
    Size = 90.31KB.Ringan blog eina ye..sesuai sangat la tu..loading pun ok je..

    ReplyDelete
  26. @ Zoul : not blackberry tp berukband..hahaha..
    how i wish ada bb..owh..zoul blnje leh..? hahaha ~

    ReplyDelete
  27. @echaRierie oo.ingtkan blackberry..hehe..ZouL pun pakai nokia 3110 je nak blanje mcm mana nye hehe..tnggu la Nuffnang bagi riban2 heheh

    ReplyDelete
  28. Salam. Setuju dengan bro Zoul, walaupun internet saya agak laju, tapi speck pc saya rendah. jadi bila buka tab bebanyak akan hang jugak.

    p/s: Baru perasan, bro zoul ni suka membebel... hehehe. tapi best, nasihat yang sangat berguna.

    ReplyDelete
  29. @herumiHehehe spec pc ZOuL pn rendah gak..sama ye kite..

    hahahaha..membebel kadang2 je.tak selalu sangat..btw,blog herumi tak leh di access lah....tak tau kenapa..

    ReplyDelete
  30. zoul .. blog aku berat tak ?? loading time okay ??

    ReplyDelete
  31. @alif haris blog bro
    size 114.38KB
    Load time = 0.98seconds
    average speed per KB = 0.01 seconds

    internet Zoul slow sikit la rini sebab kene capped.so tu yg slow..size blog tu 114KB tu boleh la.

    ReplyDelete
  32. gak ada blog yang berat kalau koneksi cepat,tapi semua blog terasa berat kalau koneksi lambat..hehe

    tapi membuat blog janganlah berat-berat, kasian pengunjung yang koneksinya lambat

    ReplyDelete
  33. @Rezdown7 hehehe..yup..kesian pada yang internetnya slow..

    ReplyDelete
  34. owh itu macam ka..orait bro thanks ya..skrg jgk aku kurangkan,,,

    ReplyDelete
  35. @Kinder Buana hehe.orait bro..widget2 tak penting boleh diketepikan

    ReplyDelete
  36. blog aku brat gak. 157... tp xtau nk buang ape dah.

    ReplyDelete
  37. @Muhammad Burn haha.blog aku pun dah jadi berat dah ni..tapi smpai abeh merdeka ni aku akn kecilkan balik

    ReplyDelete

Powered by Blogger.