Teknik SEO Untuk Blogspot

ASSALAMUALAIKUM...

Kali ini aku akan menunjukkan teknik mengoptimumkan SEO blogspot anda pada Search Engine seperti Google.Seperti mana yang korang tahu, blog yang menggunakan platform Worpress lebih mesra SEO berbanding Blogspot, namun, tidak dinafikan pengguna Blogspot juga boleh menjadikan blog mereka lebih mesra SEO dengan cara mengedit coding HTML blog mereka dan justeru menarik traffik ke blog.

cara optimasikan seo blogspot,teknik seo untuk blog,seo blog,belajar teknik seo,teknik seo blogspot,seo untuk blogger,tips seo blogger

Sebelum kita pergi lebih jauh, SEO atau nama penuhnya Search Engine Optimization adalah sangat penting dalam meningkatkan jumlah traffik dan bilangan pembaca ke blog melalui enjin pencarian seperti Google, Yahoo dan Bing. Sebagai contoh, cuba anda buka Google.com dan cuba search dengan menggunakan keywords "Exchange Link", dan pasti anda boleh lihat blog aku ini berada di "fist page" halaman Google. Itulah dia kesan dari penggunaan teknik SEO untuk blogspot yang baik walaupun aku hanya menggunakan platform Blogspot.

cara optimasikan seo blogspot,teknik seo untuk blog,seo blog,belajar teknik seo,teknik seo blogspot,seo untuk blogger,tips seo blogger,tutorial seo blog,seo untuk blogspot
Contoh Implikasi SEO Blog Yang Baik

Langkah-langkah untuk mengoptimasikan SEO Blog pengguna Blogspot :

1. Log in ke akaun blogger anda
2. Pergi ke "Design"
3. Pergi ke "Edit HTML"
4. Kemudian cari kod seperti dibawah (sila backup template anda dahulu) ;

<title><data:blog.pageTitle/></title>

5. Gantikan dengan kod dibawah ;


<b:if cond='data:blog.pageType == "item"'>
<title><data:blog.pageName/> | <data:blog.title/></title>
<b:else/><title><data:blog.pageTitle/></title>
</b:if>
<b:if cond='data:blog.pageType == "archive"'>
<title><data:blog.pageName/> | <data:blog.title/></title>
</b:if>
<b:if cond='data:blog.pageType == "label"'>
<title><data:blog.pageName/> | <data:blog.title/></title>
</b:if>
<meta expr:content='data:blog.pageTitle + " - your blog description here (upto 200 charaters)"' name='description'/>
<meta expr:content='data:blog.pageName + ", Keyword 1, Keyword 2, Keyword 3, Keyword 4, Keyword 5"' name='keywords'/>
<meta content='INDEX, FOLLOW' name='ROBOTS'/>
<meta content='admin' name='author'/>
<meta content='Malay' name='language'/>
<meta content='Malaysia' name='geo.country'/>
<meta content='Malaysia' name='geo.placename'/>
<meta content='blogger' name='generator'/>
<meta content='all' name='ZyBorg'/>
<meta content='all' name='Scooter'/>
<meta content='ALL' name='spiders'/>
 <link expr:href='data:blog.url' rel='canonical'/>

6. Gantikan kod yang berwarna biru dengan Description blog korang.
    Gantikan kod yang berwarna merah dengan Keyword blog korang yang paling best (5 Keywords).
    Gantikan kod berwarna kuning dengan nama anda.

7. Klik Preview dan jika tiada error tekan Save.

Insyallah, teknik SEO ini akan menambahkan traffik ke blog anda.


P/S : Setelah menggunakan teknik SEO ini, traffik aku untuk keyword "kad ucapan raya" cukup banyak.Hampir 600 UV sehari.Alhamdullilah.


Kalau suka sila klik +1 ye :
Teknik SEO Untuk Blogspot Teknik SEO Untuk Blogspot Reviewed by OH Buletin on 10:05 AM Rating: 5

17 comments:

  1. weeeckkkk~ nak try buat pastu baca2...baca2...pastu penin...terus x jadi...=.=" sekian...

    ReplyDelete
  2. KUNJUNGAN DARI INDONESIA... salam persahabatan blogger... nice info ... thanks for tips

    ReplyDelete
  3. kunjungan dari indonesia... salam persahabatan bloggers.. nice info.. thanks for tips.... :D

    ReplyDelete
  4. so, dia hanya untuk blog je la. kalau post kat blog macam mana?

    ReplyDelete
  5. aku rasa baru jer wat..tapi tak sure la coding2 ni...

    ツSalam blogwalking sini yer baca cite menarik skit...
    Review Kopitiam Cina Muslim
    Dakwah Versi K-Pop

    ReplyDelete
  6. wah..bleh try jugak nie..hoho..thanks..!

    ReplyDelete
  7. meta content='id' name='language'
    meta content='id' name='geo.country'

    ko amik teknik dari indon??

    ReplyDelete
  8. teknik ni org Malaysia buat.cuma lupa nk tukar content tu..

    ReplyDelete
  9. ribet juga ya sob, ane coba praktekin

    ReplyDelete
  10. Hoho hebat nampaknya seni seo kamu...

    ReplyDelete
  11. Terima kasih atas perkongsian. sy dah ubah html di blog sy http://usahauntuksihat.blogspot.com. Harap2 menjadi.. Kalau ada teknik2 lain, bole la share lagi.. TQ

    ReplyDelete
  12. thanx atas perkongsian...baru nak mencuba..harap2 berkesan.

    ReplyDelete

Powered by Blogger.