Gambar - Hari Kekasih Datang Lagi 2012

ASSALAMUALAIKUM...

Esok merupakan tanggal 14 Februari 2012 dan merupakan Hari Kekasih ataupun Valentine's Day. Bagi mereka yang berpasangan terutamanya golongan anak muda yang berpacaran, tanggal ini adalah amat mereka nantikan untuk menyatakan rasa cinta dan melempiaskan "nafsu mereka". Rasanya tidak perlu lagi aku terangkan apa itu "Hari Kekasih" kerana korang sendiri sedia maklum akan hal ini.

hari kekasih,hari kekasih menurut islam,sejarah hari kekasih,Valentine's Day,hadiah hari kekasih,valentines day ideas,valentines day gifts,hukum menyambut hari kekasih,hari kekasih dan fatwa kebangsaan


Namun, sebagai kaum Melayu yang beragama Islam, aku ingin nasihatkan pasangan kekasih diluar sana, terutamanya yang beragama ISLAM agar tidak menyambut Valentine's Day ini kerana ianya bercanggah dengan agama kita. Hukumnya adalah HARAM. Hal ini sudahpun di bincangkan di Majlis Fatwa Kebangsaan dan Jawatankuasa Majlis Fatwa Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia kali ke-71 yang bersidang pada 22 hingga 24 November 2005 memutuskan:

“Bahawa amalan merayakan Valentine’s Day tidak pernah dianjurkan Islam. Roh perayaan itu mempunyai unsur Kristian, amalannya yang bercampur dengan perbuatan maksiat adalah bercanggah dan dilarang oleh Islam. Oleh itu amalan meraikan Hari Kekasih tidak digalakkan oleh agama Islam.”

Jadi aku harap korang semua tidak menyambut amalan yang tidak sihat ini kerana ianya boleh merosakan akidah dan mencetuskan pelbagai masalah sosial seperti maksiat, anak luar nikah dan lain-lain lagi.

Oleh itu aku sertakan disini kad / poster "katakan tidak kepada Hari Kekasih" supaya korang sedar betapa seriusnya masalah ini dan berkongsi dengan rakan-rakan yang lain.Sekian...

hari kekasih,hari kekasih menurut islam,sejarah hari kekasih,Valentine's Day,hadiah hari kekasih,valentines day ideas,valentines day gifts,hukum menyambut hari kekasih,hari kekasih dan fatwa kebangsaan
Katakan Tidak Kepada Valentine's Day 1

hari kekasih,hari kekasih menurut islam,sejarah hari kekasih,Valentine's Day,hadiah hari kekasih,valentines day ideas,valentines day gifts,hukum menyambut hari kekasih,hari kekasih dan fatwa kebangsaan
Katakan Tidak Kepada Valentine's Day 2
hari kekasih,hari kekasih menurut islam,sejarah hari kekasih,Valentine's Day,hadiah hari kekasih,valentines day ideas,valentines day gifts,hukum menyambut hari kekasih,hari kekasih dan fatwa kebangsaan
Katakan Tidak Kepada Valentine's Day 3

hari kekasih,hari kekasih menurut islam,sejarah hari kekasih,Valentine's Day,hadiah hari kekasih,valentines day ideas,valentines day gifts,hukum menyambut hari kekasih,hari kekasih dan fatwa kebangsaan
Katakan Tidak Kepada Valentine's Day 4


Artikel ini bersangkut paut dengan artikel : HARAM menyambut hari kekasih/Valentines Day | Oh Islam [dot] Com


P/S : Harap-harap tak masuk paper lah ramai yang ditangkap sebab khalwat sempena 14 Februari ni macam tahun tahun berikutnya


Kalau suka sila klik +1 ye :
Gambar - Hari Kekasih Datang Lagi 2012 Gambar - Hari Kekasih Datang Lagi 2012 Reviewed by OH Buletin on 11:07 PM Rating: 5

13 comments:

  1. Saya sangat bersetuju dengan pendapat andaa! :D

    P/s :
    Haha, saya tak mengutuk~ Saya hanya post comment! :DD

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha.. P/S tu yg tak leh blah tu hahahha

      Delete
  2. lunch td ada org jual bunga for charity katanya....so beli la utk wife...tak salahkan

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..tak salah kot beli bunga..salah kalau sambutt je..

      Delete
  3. tak faham kan kenapa ada org yg sambut lagi valentine days nie? ada tak rsa ringan tgn nak menghempuk kepala mereka? ada?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hempuk2 tak sakit la ika..libas dgn rambut ika rapunzel je hahahahha

      Delete
  4. Al-Fatihah buat Leftenan Adnan yg kembali ke Rahmatullah juga pd 14 Feb

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah.tak sangka pulak Leftenant Adnan meninggal pada tanggal sama..

      Delete

Powered by Blogger.