Cara Lajukan Broadband Internet Anda

ASSALAMUALAIKUM...

Sambungan Internet terutamanya Broadband Internet yang pantas, laju dan stabil merupakan satu keutamaan pada masa kini. Semakin maju negara, semakin pesat lah perkembangan teknologinya.

cara melajukan internet,tutorial lajukan internet,cara melajukan broadband,cara melajukan komputer,cara melajukan broadband maxis

Jadi, pernah kah korang terfikir bahawa sambungan internet broadband yang anda guna sekarang boleh dilajukan dan dimaksimakan penggunaannya ? Kalau korang pernah terfikir namun tidak mengetahui caranya, pasti tidak guna juga bukan? Jadi disini aku ingin berkongsi lagi satu Cara Lajukan Broadband Internet Anda.

cara melajukan internet,tutorial lajukan internet,cara melajukan broadband,cara melajukan komputer,cara melajukan broadband maxis
Sebelum Guna Software Melajukan Broadband
Setelah menggunakan teknik ini, kelajuan Internet Download Manager aku mencecah sehingga 270KB/sec sedangkan sebelum ini cuma 100KB/sec sahaja. Kalau bagi aku, agak laju juga lah jika dibandingkan dengan sebelum ini..

software melajukan internet,software untuk melajukan internet,software melajukan broadband,cara melajukan broadband internet
Selepas Guna Software Melajukan Broadband

cara lajukan download, cara mendownload dengan laju, trick lajukan internet, lajukan internet dengan idm, tips lajukan idm, internet download manager, tips baru lajukan download, lajukan internet habis kuota,lajukan broadband celcom
Speed Terbaru

Cara-cara untuk melajukan broadband korang.

A. Download software untuk melajukan broadband anda disini >> Software Melajukan Broadband Internet [Tekan button "Skip" di penjuru kanan atas]

B. Extract software tersebut dimana-mana folder yang anda suka.

C. Klik software tersebut sehingga muncul paparan seperti dibawah. Pengguna Windows 7, sila right klik pada software tersebut dan pilih run as administrator.

software melajukan internet,software untuk melajukan internet,software melajukan broadband,cara melajukan broadband internet
Software Melajukan Internet
1. Setelah software tersebut di buka, pada tab Connection Speed, setkan nilai kepada 100+Mbps

2. Setkan Network Adapter Selection korang kepada connection yang korang guna. [Pilih yang seperti dalam gambar]

3. Pada tab Choose Setting, pilih "Custom" sehingga tab MTU boleh diedit

4. Setkan nilai 1440 di kotak MTU seperti dalam gambar diatas.

5. Tick menu "Optimal" di Choose Setting dan klik "Apply Changes"

6. Apabila keluar satu windows yang baru, klik "OK"

7. Restart PC/Laptop anda.

8. Selesai. Internet anda akan semakin laju. Insyaallah.

Kalau tutorial ini berjaya korang maklumkan lah disini ok. Sebab aku sudahpun cuba trik ini dan alhamdullilah ianya menjadi. Itu sahaja untuk hari ini. Selamat mencuba :)

P/S : Always "tick" button backup ok. Kalau tambah penggunaan VPN mesti lagi laju ni.


Selamat Menunaikan Ibadah Puasa Kepada Muslimin dan Muslimat


Kalau suka sila klik +1 ye :
Cara Lajukan Broadband Internet Anda Cara Lajukan Broadband Internet Anda Reviewed by OH Buletin on 5:55 PM Rating: 5

59 comments:

  1. boleh try ni....lau dh lebih quota laju jgk ker?

    ReplyDelete
    Replies
    1. klu lbih kuota dh tak laju sngt la..standard la tu.klu nk laju gk wlupun kuota dh abeh kene bypass la gne vpn ke or yg seangkatan dgnnye..

      Delete
    2. ada saranan untuk vpn yang sesuai tak? mungkin ada mcm2 jenis. Saya agak je. Mohon pencerahan.

      Delete
  2. dah guna tp x setting cam bro buat
    nak try ikut setting bro.. thx utk perkongsian

    ReplyDelete
    Replies
    1. try la bro.mne la tau kan kot makin laju ke kan..

      Delete
  3. wooo.. nice info... ble try nie..tensen giler dengan tenet slow... thanx bro...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..ur welcome.nnt try la bro

      Delete
  4. aduh..pning sy..tak paham..nk try dri dlu pasal nak laju2 ni..tpi tak jdi2 la..haha..btw,nti nk try cuba.

    ReplyDelete
  5. hehehe.. mai masuk sini http://semangkukcawan.blogspot.com/2012/07/cara-lajukan-broadband.html ada cara yang lagi senang.
    tak perlu menaip. cuma tekan sahaja software ni. dia run semua..

    cukup mudah dan ringkas.
    yg paling best tak perlu tau IP Korang. Semua software ni cari sendiri..

    ReplyDelete
  6. nak kena try ni,, thanks infonya,,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.aah wajib try..mmg terbukti brksan skung ni

      Delete
  7. same2. ZouL.. terima kasih kerana mencuba.

    ReplyDelete
  8. yg no 2 tu xleh nk setting ikut yg dlm gambar tu la..
    mohon tunjuk ajar klu x keberatan..
    Die kluar (broadcom802.11n..) (dan broadcom netlink (TM)...)
    nak pilih yg mane satu?

    ReplyDelete
  9. owh..klu (broadcom802.11n..) tu utk Wifi..klu bro connect tenet guna Wifi so pilih yg tu la..

    Untuk yg (dan broadcom netlink (TM)...) sy kurang pasti..bro gne connection ape? TM wifi ke ataupun gne cable Lan? cuba try satu2

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok terima kasih..
      aku gune wifi streamyx jer..

      Delete
    2. hehe..wifi streamix dh cukup laju dh la kan bro.

      Delete
  10. saya coba dulu ya semoga bisa :D

    ReplyDelete
  11. bro cam ner Network Adapter Selection 2 x der dail-up connection...saya guna dail-up connection pas2 kna pilih per bro...

    ReplyDelete
    Replies
    1. dail up connection tu mcm broadband gak lah kan? sama mcm dalam gambar gk.yg selection 2 utk adapter wireless

      Delete
  12. kna guna yg nim ker bro Atheros AR9285 Wireless adapter?????pas2 nim untuk per bro Realtek PCle FE Family controller????

    ReplyDelete
    Replies
    1. Atheros AR9285 Wireless adapter tu utk connection Wifi.klu bro connect guna wifi select yang tu la.. Yang Realtek PCle FE Family controller saya tak pasti lak.Cuba try dua2 tu.tgk yang mana lagi laju bila mendownload.

      Delete
  13. Salam bro, saya guna windows 7 & dah byk kali saya right click pd software tersebut & jugak pada fail dia tapi takde pulak keluar ayat 'run as administrator' Mcmana ni? Boleh terangkan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam..bro sure ke guna windows 7 ni? sbb selalunye windows 7 akan ada "run as adminstrator" bila right click.and ada logo mcm perisai kt sebelah ayat tu..or mybe windows 7 bro prob kot?

      Delete
    2. bro hang mesti la right clik sebelum hang msuk software 2..

      Delete
  14. xfhm la.. nk right click kt mne.. pas tu kat mne run as admistratornye

    ReplyDelete
    Replies
    1. right click kt software tu..pas download.g kt software tu pastu right click mouse tu.nnt ade option run as administrator.

      Delete
  15. Replies
    1. p1 rasanya tak buleh kot bro...sbb pena try tp tak jd laju lak

      Delete
  16. Zoul xleh pkai la software ni... xjadik.. makin selow ada lah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. guna wifi ke? broadband ke? streamix ke unifi? klu gne broadband je yg bru laju sket..sbb sy guna broadband

      Delete
  17. bro xde pon mcm dlm gmbar tu.. yg ad huawei mobile connect - 3g network card, broadcom 802.11n network adapter, ngan atheros AR8132 PCI-E fast eternal controller.. nk plih yg mane ek??

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg dalam gmbr tu utk laptop sy bro..bro connect guna ape? klu pakai broadband,pilih la yg huawei mobile connect tu..klu gne wifi,pilih lg broadcom 802.11n network tu..

      Delete
  18. xbley la . ade kua error n failed !
    aish , sedih btOl . huhu

    ReplyDelete
  19. bro lepas dah restart kene bukak balek ke bende tuhh??harap balas

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak perlu bukak balik bro..lepas restart tu dh kira ok dh

      Delete
  20. aslmkum.. bang asal link dia dead? sya pakai usb modem maxis+xpax prepaid dan langganan 7 hari.. klu gune software ni gerenti speed dia bertambah x ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam...link dead? sy check ok je..cuba bro klik link tu and klik button "skip" kat penjuru kanan..ade kan? pastu nnt akan g ke website mediafire.tkan button download kaler hijau tu..yup..sy dan beberapa org dah try dh..speed internet mmg jd laju

      Delete
  21. x rosak ke broadband n notebook klu setting gne software ni?

    ReplyDelete
  22. hmmm....baru guna ...mcm ok..tp kalau signal weak...laju jugak ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau signal weak kebarangkalian untuk slow speed adalah tinggi...

      Delete
  23. salam.. sy dah try sebab sy guna streamix..selalunya kelajuan standard ler dalam 80 to 150..skang ni dah 200 lebih hehe...tak perlu tunggu lama..thank yer

    ReplyDelete
    Replies
    1. bguslah klu dah laju..hehe.urwelcome

      Delete
  24. Kalau yang window 64bit kena download version 64bit ke....

    ReplyDelete
    Replies
    1. klu 64bit..gune 32 bit pun boleh je..lgpun software ni ade utk 32bit je..

      Delete
  25. cayalah mmg ada peningkatan kelajuan...mekasih bnyk bro...:)

    ReplyDelete
  26. salam.nk tnye sket.cmne nk bli vpn ek

    ReplyDelete
    Replies
    1. vpn tu kene beli kt web yang jual vpn..boleh cuba google "vpn murah" untuk tau vpn mana yang sesuai pada kadar harga yang berbaloi

      Delete
  27. Bro mintak tolong ada x software untuk kita belayar internet kat opis yg kena blok sblm ni gua guna ultrasurf tp skrg da x bleh la..tolong

    ReplyDelete
  28. x faham lah bg tutorial lebih detail boleh.. sye blurr nak buat

    ReplyDelete

Powered by Blogger.