Kuda Dan Beruang Mati Diracun Di Zoo Melaka

kuda mati di zoo melaka, kuda diracun di zoo melaka, beruang matahari dan kuda mati di zoo melaka, zoo melaka,gambar beruang matahari,gambar zoo melaka, keindahan zoo melaka,zoo melaka fees,basket diracun,dr zubaidah kamarudin,gambar zoo malaysiaKuda Dan Beruang Mati Diracun Di Zoo Melaka | Seekor kuda lumba spesis ”Thoroughbred” dan seekor beruang matahari ditemui mati disyaki diracun melalui makanan di Zoo Melaka dan Safari Malam di sini.

Pegawai Veterina zoo tersebut, Dr. Zubaidah Kamarudin berkata, beruang betina berusia antara 14 sehingga 16 tahun itu ditemui mati pada pukul 5 petang semalam sementara kuda lumba yang diberi nama Basket, 17, ditemui mati pada kira-kira pukul 7 pagi tadi.

Beliau berkata, dalam kejadian pertama semalam, beruang itu dilaporkan dalam keadaan pelik oleh pelawat yang mengunjungi zoo tersebut.

Baca Juga : Borang Rayuan BR1M 2.0 

"Apabila penjaga haiwan dan penyelia zoo tiba di kandang menempatkan beruang itu, ia masih hidup tetapi mengalami sawan, air liur meleleh dan cirit-birit sebelum mati dalam masa yang singkat kira-kira lima minit,” katanya kepada pemberita ketika ditemui di zoo tersebut hari ini.


kuda mati di zoo melaka, kuda diracun di zoo melaka, beruang matahari dan kuda mati di zoo melaka, zoo melaka,gambar beruang matahari,gambar zoo melaka, keindahan zoo melaka,zoo melaka fees,basket diracun,dr zubaidah kamarudin,gambar zoo malaysia

Beliau berkata, hasil bedah siasat yang dijalankan pada pukul 8 malam tadi, beruang yang dijaga sejak tahun 2000 itu mati disebabkan makan pisang yang disyaki mengandungi sejenis serbuk racun.

Katanya, kematian tersebut terlalu cepat berpunca daripada kerosakan saluran makanan yang teruk.

Dr. Zubaidah berkata, dalam kejadian kedua, Basket ditemui mati dalam keadaan rebah di kandangnya pada pukul 7 pagi tadi dan bedah siasat akan dijalankan hari ini.

Beliau berkata, pihak zoo turut menjumpai sebungkus beg plastik yang mengandungi buah limau, pisang dan tebu; dipercayai telah dimasukkan sejenis serbuk racun di kandang haiwan Cimpanzi.

Katanya, bagaimanapun buah-buahan yang dipercayai dibawa dari luar itu tidak dimakan Cimpanzi tersebut.

"Kita syak ia adalah perbuatan sabotaj kerana selalunya haiwan di sini diberi makan selepas pukul 5.30 petang namun kejadian yang berlaku sebelum ia diberi makan,” katanya.

Sehubungan itu, beliau berkata, sampel makanan yang ditemui dalam kedua-dua perut haiwan tersebut dan serbuk dalam buah-buahan itu akan dihantar ke Jabatan Kimia untuk mengetahui jenis racun yang digunakan.

Sumber : Kosmo! Online


Quote:
Ganjaran RM10000 kepada mereka yang membantu siasatan


_____________

Sila "Share" info ini bersama rakan anda di Facebook :


BACA JUGA ARTIKEL MENARIK DIBAWAH

Kuda Dan Beruang Mati Diracun Di Zoo Melaka Kuda Dan Beruang Mati Diracun Di Zoo Melaka Reviewed by OH Buletin on 7:30 AM Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.