Isi Kandungan Amanat Najib Kepada Kakitangan Awam 11 Mac

Isi Kandungan Amanat Najib Kepada Kakitangan Awam 11 Mac | Hari ini, Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Najib Razak telah pun memberi amanat ketika di Majlis Perdana Perkhidmatan Awam Ke -13 (MAPPA XIII).

pengumuman perdana menteri hari ini, ISI KANDUNGAN AMANAT PM 11 MAC 2013, terkini pengumuman perdana menteri hari ini 11 mac, pengumuman pm untuk penjawat awam 11 mac 2013, isi amanat perdana menteri kakitangan awam 2013, kenaikan gaji kakitangan awam 11 mac, gaji penjawat awam naik 11 mac 2013, gaji kakitangan awam

Antara kandungan yang menjadi fokus utama adalah kenaikan gaji penjawat awam 2013 dan juga gaji pegawai polis serta tentera

Antara kandungan amanat Perdana Menteri di majlis tadi adalah seperti berikut :

Untuk Warga ATM dan Polis (PDRM)
 • Berkuat kuasa 1 Januari 2013, kerajaan setuju pangkat anggota di Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) disetarakan dengan gred perkhidmatan awam lain.  Perdana Menteri berkata, ia mencakupi skop tugas, struktur pangkat dan kelayakan ATM dan PDRM.
 • Gred jawatan dan gaji mejar dalam ATM dan timbalan superintendan PDRM dalam Gred 41, disetarakan dengan gred 46A dalam perkhidmatan awam.
 • Gred jawatan dan gaji sarjan dalam ATM dan PDRM yang kini dalam Gred 17, disetarakan dengan Gred 22 perkhidmatan awam. Datuk Seri Najib berkata, melalui penyelelarasan gred itu, gred jawatan dan gaji koperal dalam ATM dan PDRM disetarakan dengan Gred 22 perkhidmatan awam.
 • Jawatan Kapten ATM dan Superintendan PDRM dalam Gred 41 kini disetarakan dengan Gred 44 perkhidmatan awam.
 • Gred jawatan dan gaji kolonel ATM dan Asisten Komisioner (ACP) polis yang kini dalam Gred 48, disetarakan dengan Gred 52 perkhidmatan awam.
 • Gred jawatan dan gaji Kapten ATM dan Penolong Penguasa Polis yang dahulunya dalam kelompok gred jawatan 41 disetarakan dengan gred jawatan 44.
 • Gred jawatan dan gaji Mejar ATM dan Timbalan Penguasa Polis yang dahulunya dalam kelompok gred jawatan 41, diletakkan dengan gred jawatan baru iaitu 46A.

Untuk Kakitangan Awam Berstatus Kontrak
 • Kakitangan awam yang kontraknya tamat pada 31 Disember 2013 akan disambung selama setahun lagi.
 • Kira-kira 50,000 kakitangan kontrak yang akan tamat perkhidmatan pada 31 Disember tahun ini akan disambung setahun lagi sementara kajian menyeluruh dilaksanakan.

Baca Juga : Gaji Baru Polis Dan Tentera Diumum Hari Ini


Untuk Semua Penjawat Awam
 • Kerajaan setuju beri kaedah pemindahan gaji sebanyak satu kenaikan gaji tahunan yang diawalkan pada 1 Julai 2013 kepada semua penjawat awam.
 • Semua struktur gaji maksimum diperuntukkan tambahan kenaikan gaji tahunan sebanyak 3 kenaikan berkuatkuasa 1 Jan 2013. Kenaikan itu membabitkan 182,434 penjawat awam yang berada pada paras gaji maksimum pada 2013 dan tidak dapat menikmati KGT.


Quote:
no komen...


_____________

Sila "Share" info ini bersama rakan anda di Facebook :


BACA JUGA ARTIKEL MENARIK DIBAWAH

Isi Kandungan Amanat Najib Kepada Kakitangan Awam 11 Mac Isi Kandungan Amanat Najib Kepada Kakitangan Awam 11 Mac Reviewed by OH Buletin on 11:01 PM Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.