Kadar Tol di Lebuhraya Dikaji Semula

Kadar Tol di Lebuhraya Dikaji Semula | Lapor akhbar Sinar Harian hari ini mengatakan bahawa penghapusan tol tidak boleh dilakukan dengan sewenangnya.

Hal ini keranya ianya boleh mendedahkan kerajaan kepada pelbagai tuntutan ekoran pelanggaran perjanjian dengan syarikat konsesi, Dewan Rakyat diberitahu hari ini.

kadar tol lebuhraya, tol di lebuhraya, kadar tol baru di lebuhraya, tol tidak boleh dikurangkan, kadar baru tol di lebuhraya

Namun, bagi meringankan beban rakyat, kerajaan telah berbincang dengan syarikat konsesi lebuh raya yang membawa kepada kajian semula kadar tol di beberapa lebuh raya.

Malah pemegang konsesi Lebuhraya Utara-Selatan juga bersetuju tidak menaikkan kadar tol dalam tempoh lima tahun, katanya ketika menggulung perbahasan Rang Undang-undang Perbekalan 2014 peringkat jawatankuasa bagi kementeriannya.

Menjawab dakwaan Khalid Abdul Samad (Pas-Shah Alam) kerajaan sengaja mencari alasan untuk mengenakan tol sedangkan beberapa negara lain tidak berbuat demikian, Fadillah berkata kerajaan menyediakan jalan persekutuan yang baik sebagai alternatif kepada pengguna.

Katanya kerajaan juga memberi peruntukan kepada kerajaan negeri untuk menyelenggara jalan seliaan kerajaan negeri termasuk Selangor yang menerima lebih RM498 juta setahun.

"Peruntukan ini diberi mengikut panjang jalan yang diisytiharkan oleh pihak negeri yang disalur terus kepada kerajaan negeri, bukan melalui Jabatan Kerja Raya atau kementerian," katanya menjawab celahan Mohd Azmin Ali (PKR-Gombak) sebelum itu. - BERNAMA


Quote:
no word..


_____________

Sila "Share" info ini bersama rakan anda di Facebook :


BACA JUGA ARTIKEL MENARIK DIBAWAH

Kadar Tol di Lebuhraya Dikaji Semula Kadar Tol di Lebuhraya Dikaji Semula Reviewed by OH Buletin on 12:30 AM Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.