Punca Telefon Boleh Berdering Dalam Pesawat MH370 Yang Hilang

MH370: Misteri Telefon Berdering Terjawab | Laporan beberapa ahli keluarga penumpang yang mendakwa berjaya menghubungi telefon bimbit penumpang yang menaiki pesawat MH370, terus mengusutkan lagi teori kehilangan kapal terbang yang membawa 239 penumpang itu ketika operasi mencari dan menyelamat masuk hari kelima, hari ini.


Profesor William Webb dari Akademi Kejuruteraan Diraja Britain ketika menjawab isu itu berkata, telefon bimbit penumpang sepatutnya tidak akan berfungsi kerana mungkin berada di dalam air, di luar kawasan liputan dan juga kehabisan bateri.

“Dalam kes yang didakwa ahli keluarga mangsa, deringan yang didengari mungkin nada sebelum panggilan itu memasuki perkhidmatan peti suara,’’ katanya kepada MailOnline.

Sementara itu, seorang lagi pakar telekomunikasi, Alan Spencer berpendapat deringan tersebut membuktikan telefon bimbit itu tidak berada di dalam air.

Katanya, telefon bimbit hanya akan berbunyi jika dihidupkan dan berada di dalam kawasan liputan.

Baca Juga : Video Panggilan Telefon Penumpang MH370 Berjaya

Ini bermakna, jika telefon bimbit itu benar-benar dapat dihubungi, pesawat itu telah mendarat di daratan dan di lokasi yang mempunyai liputan berbanding di dalam hutan atau kawasan laut.

Sementara itu, Dr. Martyn Thomas dari Institut Teknologi dan Kejuruteraan tampil dengan teori yang mendakwa kehilangan MH370 mungkin melibatkan kerosakan alat komunikasi secara tiba-tiba.

Hot Info : Biodata Raja Bomoh VIP Pesawat MH370, Ibrahim Mat Zin

Martyn menjelaskan, proses penyahmampatan secara mengejut yang berlaku di dalam pesawat boleh menyebabkan semua penumpang, krew dan juruterbang pengsan atau terbunuh, sekali gus merosakkan peralatan komunikasi.

Dalam senario itu, katanya, pesawat terbabit mungkin terbang secara sendiri melalui sistem panduan automatik dan berada pada jarak kira-kira 3,218 kilometer dari lokasi kejadian sebelum mendarat atau terhempas.- UTUSAN ONLINE


Quote:
no word..


_____________

Sila "Share" info ini bersama rakan anda di Facebook :
Punca Telefon Boleh Berdering Dalam Pesawat MH370 Yang Hilang Punca Telefon Boleh Berdering Dalam Pesawat MH370 Yang Hilang Reviewed by OH Buletin on 2:44 PM Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.