Gara Teks Ucapan Salah, MB Terengganu Dilucut Gelaran

Gara Teks Ucapan Salah, MB Terengganu Dilucut Gelaran | Susulan kes Menteri Besar Terengganu, Ahmad Razif Abd Rahman di lucut gelaran dan semua darjah kebesarannya ditarik balik oleh Sultan Mizan Zainal Abidin, ramai yang tertanya apa kah punca sebenar yang membuat Sultan Terengganu itu murka sebegitu.

isu mb terengganu, mb terengganu, isu mb ganu, menteri besar tengganu, sultan mizan zainal abidin

Ahmad Razif bagaimanapun tidak mahu mengulas lanjut akan isu ini dan cuma berkata belia reda dan pasrah dengan apa yang telah berlaku.

Terdapat desas-desus mengatakanini adalah serangan pro-paganda daripada bekas MB lalu iaitu Ahmad Said.

[Artikel Berkaitan : PM Bakal Mengadap Sultan Terengganu Isu MB Hilang Gelaran ]

Namun, menurut sumber istana sendiri, Sultan murka bermula pada 21 April 2016 lalu ketia dalam Majlis Pengurniaan Bantuan Tabungan SSPN-i kepada Pelajar-Pelajar Miskin Terengganu di Istana Syarqiyyah, Kuala Terengganu.

Mengikut sumber tersebut, teks ucapan yang dibacakan oleh MB Terengganu dalam Majlis Kurniaan Tabungan SSPN-i oleh Yayasan Diraja Sultan Mizan pada Jumaat lalu, dikatakan memperkecilkan pemberian YDSM berbanding sumbangan yang diberi oleh Kerajaan Negeri Terengganu. Itulah yang menjadi punca sebenar bermulanya krisis MB dengan Sultan Terengganu.

Seramai 500 pelajar miskin di negeri ini menerima bantuan sebanyak RM100 seorang daripada Yayasan Diraja Sultan Mizan (YDSM) melalui pembukaan akaun atau penambahan deposit Skim Simpanan Pendidikan Nasional (SSPN-i).

Ahmad Razif berucap dalam majlis bersama Sultan tersebut terdapat fakta dan figura di dalam ucapan tersebut adalah tidak benar serta tidak menepati fakta sehingga perkara tersebut menyingung perasaan sultan.

Gara Teks Ucapan Salah, MB Terengganu Dilucut Gelaran Gara Teks Ucapan Salah, MB Terengganu Dilucut Gelaran Reviewed by OH Buletin on 3:24 PM Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.