Inilah Dia Gabenor Bank Negara Yang Baharu

Inilah Dia Gabenor Bank Negara Yang Baharu | Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak hari ini mengumumkan pelantikan Datuk Muhammad Ibrahim sebagai Gabenor Bank Negara yang baru, berkuat kuasa 1 Mei.

muhammad ibrahim,gambar gabenor bnm baru, jawatan gabenor bank negara, siapa gabenor bnm baru

Katanya, Yang Dipertuan Agong telah memperkenankan pelantikan Muhammad untuk tempoh lima tahun akan datang bagi menggantikan Tan Sri Dr Zeti Akhtar Abdul Aziz.

"Saya yakin di bawah kepimpinan Datuk Muhammad, Bank Negara Malaysia akan meneruskan sumbangannya dalam membantu Kerajaan, memberi nasihat dan pandangan bagi memacu perkembangan ekonomi negara.

“Ini termasuk juga meneruskan usaha Bank Negara Malaysia membangunkan industri kewangan dengan sewajarnya,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Muhammad yang merupakan Timbalan Gabenor Bank Negara sejak 2010 lalu merupakan lulusan dari Universiti Havard, Amerika Syarikat.

Najib berkata, kerajaan turut merakamkan ucapan terima kasih dan penghargaan kepada Tan Sri Datuk Seri Dr Zeti Akhtar Aziz di atas segala sumbangan cemerlang beliau sepanjang tempoh perkhidmatan sebagai Gabenor bank Negara yang ketujuh.

Zeti merupakan gabenor wanita pertama negara telah menerajui Bank Negara Malaysia selama 16 tahun sebelum bersara pada bulan ini. -SINAR HARIAN
Inilah Dia Gabenor Bank Negara Yang Baharu Inilah Dia Gabenor Bank Negara Yang Baharu Reviewed by OH Buletin on 4:40 PM Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.