Tragedi Helikopter Malang - Penduduk Dakwa Helikopter Dipanah Petir

Tragedi Helikopter Malang - Penduduk Dakwa Helikopter Dipanah Petir | Seorang penduduk di rumah panjang Kampung Seduku dekat sini mendakwa, dia ternampak sebuah daripada empat buah helikopter yang terbang melalui perkampunganya terkena panahan petir ketika hujan lebat pada 5 Mei lalu.

gambar helikopter terhempas sarawak, helikopter terhempas, badan helikopter dijumpai

Mengimbau detik cemas pukul 4 petang itu, Mona Lipek, 40, berkata, ketika itu dia berehat di beranda rumahnya sebelum ternampak empat buah helikopter terbang menuju ke zon Sebuyau.

“Kampung ketika itu dilanda hujan lebat, ribut, petir dan guruh.

“Ketika duduk, saya mulanya ternampak empat buah helikopter yang terbang seperti berkonvoi.

“Sedang saya mendongak ke langit, secara tibatiba helikopter keempat terkena panahan petir menyebabkan pesawat tersebut menjadi tidak stabil,” ceritanya ketika ditemui di sini semalam.

Mona memberitahu, dia yang cemas dan takut me­nyaksikan kejadian tersebut terus masuk ke dalam rumah tanpa mengetahui bagaimana keadaaan pesawat tersebut.

Seorang lagi penduduk di kampung sama, Gelang Kadir, 39, pula mendakwa, semasa sedang memasak pukul 4.30 petang, dia menjadi panik apabila rumah dan pokokpokok di sekitarnya bergoyang.

“Saya yang melihat dari tingkap, nampak sebuah helikopter terbang amat rendah seperti mahu melakukan pendaratan cemas,” ujarnya.

Sejurus selepas itu, kata Gelang, dia terdengar bunyi seolaholah letupan namun tidak dapat memastikan sama ada letupan itu berpunca daripada helikopter atau disebabkan petir.

Seorang nelayan, Arif Johari, 40, dari Kampung Lingga pula memberitahu, kawannya yang sedang bertukang mendakwa ternampak sebuah helikopter terbang rendah menuju ke arah Sebuyau sebelum pesawat itu hilang dari pandangan.

Suut Ujang, 72, dari kampung sama pula menceritakan ketika kejadian, kampungnya hujan renyairenyai dan sesekali kedengaran petir.

“Saya ada terdengar enjin helikopter yang sangat kuat sebelun ternampak pesawat itu terbang rendah menghala ke arah Sebuyau,” katanya. - KOSMO
Tragedi Helikopter Malang - Penduduk Dakwa Helikopter Dipanah Petir Tragedi Helikopter Malang - Penduduk Dakwa Helikopter Dipanah Petir Reviewed by OH Buletin on 9:38 AM Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.