Hukum 'Upload' Gambar Makanan Di Bulan Puasa - UAI

Hukum 'upload' gambar makanan di bulan puasa - UAI | Pendakwah bebas, Ustaz Azhar Idrus menjelaskan bahawa tindakan memuat naik gambar makanan di Facebook ketika bulan puasa tidak jatuh haram hukumnya.

ustaz azhar idrus, gambar uai, gambar ustaz, azhar idrus, hukum upload gambar

Azhar Idrus berkata, namunpun begitu ulamak ada berpesan supaya janganlah kita ketika berpuasa bersikap terlampau menayang-nayangkan gambar makanan.

"Ada kata haram kita letak gambar makanan...jawapannya tidak begitu, sebab Rasulullah bersabda, kalau kita beli satu makanan atau kita masak makanan, lalu jiran kita lihat atau jiran kita tercium baunya sunat kita beri makanan kepada jiran kita itu, sunat beri kepada jiran kita yang senang dan kalau jiran kita yang kelaparan wajib kita beri.

"Masalah gambar ini orang kias, sebenarnya tidak haram, cuma kita jangan terlalu menayangkan gambar makanan kerana bukan semua orang mampu beli apa yang kita tunjukkan di media sosial, tetapi itulah hendak kata haram saya tidak berani," katanya ketika menjadi panel dalam program Bersama Ustaz Azhar Idrus, Aku, Ramadan dan Facebook  di Dewan Sultan Muhammad ke V, Kompleks Kumpulan Media Karangkraf, Seksyen 15 Shah Alam.

Sementara itu, ketika mengulas mengenai adakah dibolehkan untuk kita mengambil resepi orang di media sosial, Azhar Idrus berkata itu tergantung dalam tiga situasi.

"Dalam sitausi itu tergantung dengan tiga keadaan, pertama tuan dia izinkan, kedua tuan dia tidak izinkan dan ketiga kita tidak tahu sama ada dia izinkan atau tidak.

"Situasi yang pertama tuan dia izinkan iaitu dengan kata 'silakan kongsi' maknanya jelas tuan dia benarkan, situasi kedua kalau dia tidak izinkan jangan tulis kepada umum, dan situasi ketiga ialah dipanggil 'uruf' iaitu kalau mengikut kebiasaanya kalau dia muat naik di media sosial itu memang kita letak untuk dikongsi, wallaualam," katanya.

Hukum 'Upload' Gambar Makanan Di Bulan Puasa - UAI Hukum 'Upload' Gambar Makanan Di Bulan Puasa - UAI Reviewed by OH Buletin on 3:17 PM Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.