Bahaya Tidur Selepas Sahur Yang Akan Buat Korang Terkejut Besar!

Bahaya Tidur Selepas Sahur Yang Akan Buat Korang Terkejut!  | Saudaraku..habis sahur memang mengantuk, tapi jangan langsung tidur ya…


Ketika tidur, semua organ dalam tubuh akan melambat metabolismenya, seperti usus dan perut akan lambat dalam mencerna makanan. Akibatnya makanan tidak tercerna dengan sempurna

Makanan yang tidak tercerna dengan sempurna akan di “makan” oleh bakteria jahat  dan mengakibatkan jumlah bakteria jahat di perut & usus menjadi dominan, di mana sifat bakteria ini: anaerob (Kurang oksigen), hasil metabolisme bakteria bersifat asid.

Bakteria akan menghasilkan asid nitrit yang bersifat SANGAT ASID
– Asid nitrit akan meningkatkan darjah keasidan tubuh
– Darjah keasidan tubuh membeban sistem metabolisme tubuh.
– Asid nitrat SANGAT, SANGAT, SANGAT beracun untuk hati anda!
– Liver akan bekerja keras melawan racun.

Sel darah putih akan bekerja bersungguh-sungguh untuk melawan bakteria jahat ini. Tubuh akan bekerja keras hanya untuk menghilangkan racun.

Terjadi pengumpulan gas racun ammonia dalam tubuh anda akibat makanan yang tidak tercerna menjadi busuk dalam usus & perut anda.

Semua ini terjadi hanya kerana apa ??? Hanya kerana anda tidur segera setelah bersahur..!!

Kesimpulannya disini :-
– Tidur setelah sahur akan menghalang terhadap tujuan puasa: iaitu ingin sihat.
– Tidur setelah sahur merosak liver
– Membuat dominan bakteria jahat.
– Menambah pH keasidan tubuh, pH tinggi akan menyebabkan keadaan tubuh menjadi kurang oksigen, sel kansel akan tumbuh secara pesat pada sel tubunh yang kurang oksigen.

Rasulullah SAW tidak pernah tidur setelah sahur. Usahakan lawan mengantuk dengan bertadarus, mengaji, membaca buku, dan sebagainya.. Semoga kalian tambah pahala, dan sihat di bulan Ramadhan ini.

Bahaya Tidur Selepas Sahur Yang Akan Buat Korang Terkejut Besar! Bahaya Tidur Selepas Sahur Yang Akan Buat Korang Terkejut Besar! Reviewed by OH Buletin on 10:53 AM Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.