Pesanan Dan Amaran Buat Kakak Dan Abang Ipar Semasa Berhari Raya - Adik Bongsu

Pesanan Dan Amaran Buat Kakak Dan Abang Ipar Semasa Berhari Raya - Adik Bongsu | Di musim nak raya ni aku nak confess (juga boleh dibaca sebagai warning) kepada adik beradik dan ipar duai tentang ADAB berkumpul sesama family besar!


1. KAU MENANTU SAHAJA
Bunyi macam kasar kan? Nak nasihat sikit kat ipar duai WANITA ni. Kalau kau dah balik rumah mak mertua, korang tak payah nak berdengki sesama korang siapa yang buat kerja banyak, siapa yang penat tolong mak mertua, siapa itu, siapa ini. Buat je kerja yang mana korang mampu. Kalau tak mampu, tak larat, bagitau kat laki korang, mintak tolong dia cover, lepas tu pergi la korang nak berehat ke hape ke. Korang menantu je, bukan hamba. Tak perlu nak buat baik macam malaikat. Pekak kan telinga kalau orang nak kata apa. Dah la busuk hati berdengki, korang pergi hasut pulak adik2 ipar supaya benci biras kau. Habis berpecah belah family aku.

2. BERAYA DI RUMAH MAK MERTUA
MENANTU, tak payah nak ajak geng bas sekolah korang ke opis korang ke datang beraya rumah mak mertua. Korang sibuk layan diorang, mak mertua, adik2 ipar dgn biras yg tengah sarat mengandung yang bersilat kat dapur buat air segala. Tak kisah la kalau mak mertua dah bagi keizinan sekali pun atau korang akan sediakan segala juadah tetamu korang. Fikir juga dalam rumah tu ada orang lain yg sesama pegang title tuan rumah. Nak jemput kenkawan korang sila buat di rumah mak bapak sendiri atau di rumah korang suami isteri. Setel!

Aku tahu kau menantu yg urban, orang bandar, kalau balik beraya kat kampung tak payah nak komplen itu ini. Adat duduk kt rumah kampung memang sempit. Nasib kau la kahwin dengan orang kampung, pastu orang susah pulak tu. Siapa suruh kau terima jugak family susah macam kitaorang ni.

3. JAGA AURAT SESAMA IPAR DUAI
Ye, rumah kita rumah kampung. Abah kita tak mampu nak buat toilet dalam setiap bilik. Ade toilet 2 tu je kat dapur. Yg TUAN RUMAH pun, tak payahla nak menonong berkemban dgn towel je pergi toilet dengan buat wayang free tali bra hitam kau. Kau masih ada adik beradik lelaki yg dah berbulu, bersunat & berkahwin yg tengah melepak kat dapur & ruang tamu ni. Hormat sikit!

MENANTU WANITA pun tak payah nak buat home sweet home sgt. Seperti yg aku bgtau, kami ada adik beradik lelaki yg dah berbulu, bersunat & berkahwin yg tengah melepak kat dapur & ruang tamu ni. Walaupun nak pergi tandas untuk kecing sahaja, minta jasa baik pakai baju yg menutup aurat, hujung kaki ke hujung rambut. Tak payah nak buat gadis ayu era 80an. Rumah aku ada paip air, korang tak perlu mandi dgn air perigi yg memerlukan pakaian mandi berupa kain batik!

**Bukan setakat nak pergi toilet je, pakaian rasmi mesti yg menutup aurat selama korang berada di rumah mertua, depan ipar duai.

ANAK & MENANTU LELAKI, tak payah nak cool selamba siput babi sangat pergi toilet dengan towel shj. Kita masih ada ipar perempuan. Hormat mereka. Mereka adalah isteri kepada adik beradik kita. Walaupun dada bukan aurat tapi jaga adab. Pakai tshirt dgn towel. Dah masuk toilet nanti, korang nak bogel macamana pun suka hati la. Stail memasing.

***P/s : point ni berkecuali utk rumah yg ada toilet dalam bilik.

4. TAK PERLU PERBANDINGAN
Ipar duai WANITA la yg biasa sangat dengn benda ni. Tak payah keluar ayat2 nak compare diri sendiri dgn orang lain. Ada part yg kau tak sedar kau tu menyusahkan orang sebenarnya walupun kau rasa kau buat tu kekononnya nak mempertahan mak mertua. Tak payah nak jadi langsi tunjuk hero sgt. Mak aku ada anak. Kau tu menantu, orang luar yg diupgrade je. Sedar diri sikit.

MAK MERTUA tak payah nak compare2 menantu. Tu takdir anak kau! Sedar diri sikit anak kau bukannya baik sgt. Depan kau mcm malaikat, belakang mcm syaitanirrojim! Kau apa tau..

5. MENANTU JAUH VS MENANTU DEKAT
MENANTU JAUH, dah la balik sekali sekala je pun, nak mengomel itu tak kena, ini tak kena. Kau tak tahu apa yg orang dalam rumah ni dok hadap seharian. Dah balik sekali sekala tu, tunjuk rajin lebih sikit. Nak ambik hati mak mertua sgt kaaan…

MENANTU DEKAT, selalunya dia ni la yg kena jaga mak mertua, dok sekali dgn mak mertua, mengadap kerenah adik2 ipar & perangai entah pape mak mertua. Mak mertua & adik beradik jgn dok cari gaduh dgn menantu dekat ni. Bila dia takmau datang rumah kita, adik beradik kita jugak yg pening kepala, last2 end up kita nak gather adik beradik pun payah. Mak kita jugak yg sedih2 anak dia tak balik. Nanti susah2, sakit2 nak mintak tolong dengan yg dekat2 ni, bukannya yg jauh tu. Dia pn ada mak bapak, biarkan dia balik beraya rumah mak bapak dia dulu. Hari2 mengadap kita sekeluarga, dia pun meluat jugak tau tak?

Benda2 ni based on aku tengok family aku. Ada yg aku rasa silap di pihak family aku. Pepandaila adapt. Tuan rumah jaga adab sbg tuan rumah. Org datang rumah kita layan sama rata. Tetamu pn datang rumah org jangan dok langsi sgt memerintah, buat macam rumah sendiri.

Pesanan Dan Amaran Buat Kakak Dan Abang Ipar Semasa Berhari Raya - Adik Bongsu Pesanan Dan Amaran Buat Kakak Dan Abang Ipar Semasa Berhari Raya - Adik Bongsu Reviewed by OH Buletin on 6:19 PM Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.